FĂ CUNOȘTINȚĂ CU VINURILE SPUMANTE ITALIENE

Există 4 tipuri majore de vin spumant din Italia care includ: Prosecco, Lambrusco, Franciacorta și Asti Spumant. Află mai multe despre ele, pentru a ști exact ce să alegi. 

1. Prosecco
Aromatic, fructat, acidulat, perfect pentru petreceri
Cele mai multe vinuri Prosecco sunt menite să te bucuri de ele tinere și proaspete, așa că încearcă să le cumperi pe cele din recoltele noi. Vei găsi compuși aromatici formați din piersică cu nuanțe de vanilie, dar totuși cu un gust uscat. Cu toate acestea, Prosecco are un gust ușor mai fructat decât Șampania tradițională.
În dealurile din apropierea Conegliano, există o sub-regiune importantă numită Valdobbiandene. Această regiune este considerată a fi producătorul de cea mai înaltă calitate de Prosecco de pe planetă.
TIPS: uită-te după etichetele pe care să scrie Prosecco Superiore din Valdobbiadene. Majoritatea vinului Prosecco provine din regiuni din jurul Treviso.

2. Lambrusco
De la ultima treaptă la raftul de sus, un spumant roșu și rosé
“Lambrusco” este atât un soi de struguri de vin roșu, cât și o regiune din Emilia-Romagna. Pentru o lungă perioadă de timp, Lambrusco, a fost un vin dulce, de un roșu puternic și care era foarte popular printre petrecerile tinerilor italieni. În zilele noastre, producătorii fac un Lambrusco uscat proclamat pentru calitățile sale, spumant cu arome proaspete și un finisaj ușor amar. Este făcut prin metoda Charmat și menit să fie băut tânăr.

3. Franciacorta
Un vin spumant din provincia Brescia (Lombardia), cu statutul de DOCG
Franciacorta este cel mai de seamă tip de spumant italian, mai puțin cunoscut, probabil și din cauza costului ușor mai ridicat decât suntem obișnuiți. Metoda de preparare este cea tradițională (Champenoise) din boabe de struguri Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Blanc. Din punct de vedere aromatic te duce cu gândul la lemn uscat de esență tare, drojdii și o adiere de măr copt și pâine prăjită.

4. Asti Spumant
Aromatic și dulce făcut din Muscat
Asti Spumant se face numai cu Moscato, adica Muscat Alb, prin urmare, este unul dintre cele mai dulci vinuri spumante din Italia. Cu bule spumoase și un parfum de pere asiatice, caprifoi și nectarine, se potrivește extrem de bine cu deserturi dulci și ciocolată albă.
Cu toate astea, iubitorii de vin dulce nu l-au considerat un vin de înaltă calitate. Dar asta se datorează de cele mai multe ori faptului că este de o calitate inferioară în unele țări.