Harta de explorare a vinului Italian

Mai jos veți găsi câteva regiuni ale Italiei cu plantațiile lor de viță de vie și soiurile lor majore, împreună cu câteva note de degustare pentru a le descrie.

veneto-region-italyVeneto 
Prosecco
 : Cel mai faimos vin spumant din Italia este cultivat în Veneto în jurul regiunii Valdobbiadene. Acordați atenție etichetelor vinurilor din subregiuni ale Colli Asolani și Valdobbiadene Conegliano sau Prosecco Superiore, ele fiind cea mai bună alegere.
Garganega (alb): Strugurii se regăsesc în mare parte în Soave și Gambellara (și etichetate ca atare). Aceste vinuri sunt uscate și cu note de lămâi verzi, pepene galben și un dram de migdale pe final.
Corvina (roșu): Corvina este combinația perfectă dintre 3 soiuri de struguri (Corvina, Rondinella și Molinara) folosit în Valpolicella și Bardolino. Buchetul acestuia te duce cu gândul la cireșe, scorțișoară, roșcovă și piper verde.
Merlot (roșu): Merlot este plantat cam peste tot în Italia, dar mai ales în Veneto, cel de aici are o savoare aparte, de cireșe.

toscana-region-italyToscana
Sangiovese (roșu): Cei mai plantați struguri din zona Toscană, în special în cele mai renumite regiuni precum Chianti, Montalcino și Montepulciano.  Au o aromă îmbietoare de zmeură, de roșii prăjite și cu o adiere de pământ, de lut umed.
Super Tuscan (roșu): Anumite vinuri din Toscana folosesc nume inventate și includ Merlot, Sangiovese, Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc într-un amestec numit “super-toscan.” Acestea au un buchet desăvârșit de cireșe și zmeură, cu note subtile de cacao.

emilia-romagna-region-italyEmilia Romagna
Lambrusco (spumant roșu): Un ameste de mai multe soiuri de struguri roșii, care fac ca spumantul să fie luminos și cu note de căpșune, mure, rubarbă și hibiscus. Există mai multe niveluri de dulceață disponibile de la sec până la dulce.

 

 

friuli-venezia-giulia-region-italyFriuli-Veneția Giulia
Pinot Grigio (alb): Una din cele mai de top regiuni face cel mai bun Pinot Grigio din Italia. Vinul este  uscat, cu note subtile de piersici albe, lamâi și cu o subtilă salinitate.

 

 

sicily-region-italySicilia
Nero d’Avola (roșu): Un soi mai îndrăzneaț de vin roșu, cu arome de fructe precum prune, zmeură și chiar lemn dulce. Potrivit cu carne bine prăjită și legume.

 

 

puglia-region-italyPuglia
Primitivo (roșu): Acest vin roșu are o dulceață aparte de căpșune dulci, mure și o adiere de fum. Este același ca și Zifandel din SUA și merge alături de burgeri, BBQ.
Negroamaro (roșu): Este cel mai profund vin roșu din Puglia, cu ușoare note de prune, având la bază plante precum salvie și oregano. E un amestec de Negroamaro cu Malvasia Nera, care împreună fac un echilibru perfect într-un vin roșu numit Salice Salentino DOC.

 

lazio-region-italyLazio
Frascati (alb): Un amestec de struguri albi, care includ în primul rând Malvasia și Trebbiano, dar pot include, de asemenea, Chardonnay și altele. Vinul este relativ slab alcoolizat, cu arome ce te duc cu gândul la lămâi.